Samen muziek maken!

Bij de Olster Harmonie vinden we het belangrijk dat kinderen ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken. Daarom organiseren we al jaren workshops en AMV-cursussen en werken we voor de opleiding met professionele docenten. We zijn trots op het grote aantal jeugdleden (20!) en dat ons leerlingenorkest dusdanig goed bezet is dat het met succes kan optreden bij diverse gelegenheden, zoals de kerstmarkt en culturele evenementen. Maar we realiseren ons ook dat we actief moeten blijven en vernieuwen om dat op peil te houden.

Muziek Netwerk Salland timmert ook hard aan de weg om kinderen de mogelijkheid te bieden om een instrument te leren bespelen. In 2016 gaan een aantal scholen in Olst-Wijhe deelnemen aan de oriëntatielessen en het Leerorkest van het muzieknetwerk. Daarvoor zijn ze op zoek naar vrijwilligers die de instrumenten naar de scholen willen brengen. Dit kunnen vrijwilligers zijn vanuit de aangesloten verenigingen, maar ook van buitenaf. Wij hebben onze leden gevraagd in hun eigen kring te zoeken naar vrijwilligers: opa´s en oma´s, vrienden, buren.

Muzieklesproject op school

Op dit moment zijn Oriëntatielessen en het Leerorkest de belangrijkste muzieklesprojecten van het muzieknetwerk . De Oriëntatielessen ‘Ontdek Muziek’ bestaan uit 4 lessen. De leerlingen maken kennis met diverse muziekstijlen en krijgen de mogelijkheid om op verschillende instrumenten te spelen, zoals slagwerk, gitaar, viool, cello en trompet. Het muzieknetwerk beschikt over een eigen instrumentendepot. Deze instrumenten worden door vrijwilligers met aanhangers naar de scholen gebracht.

Na de oriëntatielessen biedt het Muziek Netwerk Salland het Leerorkest. Leerlingen krijgen 16 weken les op een door hun zelfgekozen instrument. 16 weken lang komen er wekelijks 5 gediplomeerde muziekdocenten lesgeven. Hierbij staat het plezier en samen spelen voorop. Dat er met heel veel plezier wordt gemusiceerd blijkt altijd weer aan het einde wanneer er wordt afgesloten met een prachtig eindconcert. Basisschool De Dolfijn in Heino nam bijvoorbeeld deel aan het project met 60 leerlingen in groep 4 en 5. Na afloop van het project wilden maar liefst 24 (!) leerlingen verder met muziek maken.

Wat in Heino kan, moet ook in Olst kunnen. De Alloysiusschool op de Boskamp doet dit seizoen mee met het project. Andere scholen in Olst en Boskamp zijn geïnteresseerd of doen mee met de oriëntatielessen. Hier ligt dus voor de Olster Harmonie een mooie kans en ook een uitdaging. Omdat wij ons bij het netwerk hebben aangesloten wordt van ons verwacht dat wij bijdragen aan het logistieke deel van het project, namelijk het leveren van vrijwilligers voor het vervoer van de instrumenten naar de scholen.

Vrijwilligers gezocht voor de logistiek

De vrijwilligers rijden de instrumenten vanaf het depot in Raalte met een aanhanger naar de scholen toe in teams van 2 personen. Geleerd door de ervaring in het vorige seizoen, heeft het Netwerk een aantal praktische zaken benoemd in ‘Meest gestelde vragen’:

Hoeveel tijd kost het per week? Hoe ziet de tijdsindeling op een dag er ongeveer uit?
Wij gaan uit van 1 dag per week. De tijdsindeling is afhankelijk van in welk team je zit (zie schema). Er zijn per dag 2 teams in touw, die samen 4 scholen bezoeken.
Het eerste team haalt om 8.00 uur aanhanger 1 op. Zij gaan naar school A. Daar laden ze de instrumenten uit en zetten ze klaar voor gebruik. Na afloop van de les op school A ruimen de vrijwilligers van team 1 de instrumenten op, pakken ze in de rolcontainers en laden ze in aanhanger 1.
De muziekdocenten gaan ondertussen naar school B, waar het tweede team aanhanger 2 heeft heengebracht en de instrumenten heeft klaargezet.
Terwijl er op school B lesgegeven wordt gaat team 1 naar school C. Daar starten in de middag de muzieklessen. Terwijl er op school C lesgegeven wordt gaat team 2 naar school D. Na afloop van de lessen wordt de aanhanger teruggebracht naar het depot. Team 1 is omstreeks 14.00 uur weer terug en team 2 rond 15.30 uur.

tijdschemaMNS
Hoe zwaar is het werk? Moet er veel getild worden?
Het is geen zwaar werk, alle instrumenten zitten in rolcontainers, die makkelijk te verzetten zijn.
Is het nodig dat ik verstand heb van de instrumenten? Kan ik meehelpen tijdens de lessen?
Men hoeft geen verstand van instrumenten te hebben, het is alleen het vervoer. Het helpen tijdens de lessen bestaat uit het klaarzetten en opruimen van de instrumenten. Als men een instrument bespeelt kan men eventueel met het eindconcert worden gevraagd ter ondersteuning mee te blazen (dit is vrijwillig).
Welke en hoeveel weken zijn er vrijwilligers nodig? Moet ik elke week beschikbaar zijn?
Het komende jaar begint het leerorkest week 1 (4 jan 2016), en duurt inclusief vakantie en vrije dagen tot week 21 (eind mei). Het is makkelijk als men alle weken 1 dag beschikbaar is, zodat we een vast team kunnen vormen, die elke keer dezelfde school gaan bezoeken. We hebben ook reserve nodig, zij worden ingezet waar nodig. Het spreekt voor zich, dat met meer vrijwilligers het werk beter verdeeld kan worden en het team flexibeler kan zijn.
Om welke dagen gaat het?
Het gaat om 3 dagen per week maandag, dinsdag en donderdag, waarvan men 1 dag ingezet wordt.
Kan ik een voorkeur aangeven naar welke plaatsen/scholen ik ga?
In principe wordt men op willekeurige scholen in Salland ingezet. We proberen wel om zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de vrijwilliger te blijven.
Is het nodig dat ik een auto heb (al dan niet met trekhaak)?
Het is niet nodig een auto met trekhaak te hebben, we werken met teams van 2 personen waarvan 1 persoon een auto met trekhaak heeft, de ander gaat als bijrijder mee.
Is er een onkostenvergoeding voor de gereden kilometers?
Er wordt voor gereden kilometers een vergoeding van € 0,25 gegeven voor het rijden met de aanhanger.

Meer weten en aanmelden

Het moet ons lukken om hiervoor een aantal vrijwilligers te vinden. Wij zijn erg benieuwd naar wat jij voor dit project kan betekenen. Voor meer informatie kan je kijken op www.muzieknetwerksalland.nl of je vraag stellen aan het bestuur van de Olster Harmonie. Je aanmelden als vrijwilliger kan ook bij het bestuur via de mail of het contactformulier.