Afgelopen woensdag 24 februari overleed op 85-jarige leeftijd ons erelid Ab Proper.

Dit seizoen viert de Olster Harmonie haar 90-jarig jubileum. 70 jaar lang maakte Ab deel uit van onze vereniging. Bij de seizoensopening werd hij daarvoor gehuldigd. Niet te uitbundig, want Ab was niet de man van lintjes en speciale aandacht voor zijn persoon. De gezondheid was broos, maar bij een feestje hoort sowieso een borreltje. En dat hebben we gedaan.

Ab werd als 14-jarige in 1945 lid van onze vereniging. Hij leerde de klarinet te bespelen en heeft zich daar alleraardigst in ontwikkeld. Binnen de vereniging werd Ab een autoriteit als dirigent van de Edelweisskapel in de jaren ’50 en later van de Iesseldalmuzikanten. Begin jaren ’80 staat hij een paar jaar voor het orkest, maar na een ziekte neemt hij toch liever weer plaats in het orkest met zijn klarinet. Jarenlang neemt hij het leerlingenorkest onder zijn hoede en weet daarmee veel jonge muzikanten te binden.

Wat ons vooral bij zal blijven van Ab, is zijn humor en vermogen om de muzikanten om zich heen te enthousiasmeren. Altijd vriendelijk en open. Ook al speelde hij zelf niet meer mee, toch bleef hij de repetities en de optredens bezoeken. Hij was dan een graag geziene gast. Samen met zijn kompaan Klaas Jager verzorgde hij de koffie in de pauzes van de repetities in het TTV-gebouw. Ab had muziek maken en de Olster Harmonie in zijn DNA zitten en we mogen stellen dat hij onderdeel is geworden van het DNA van onze vereniging. Samenwerken en jeugd waren voor Ab altijd al paradepaardjes. Tot in lengte van dagen zullen dat ook de speerpunten zijn van de Olster Harmonie.

We zijn er trots op dat Ab Proper deel uitmaakte van onze vereniging en we zijn dankbaar dat we zijn anekdotes en ervaringen nog hebben kunnen opnemen in ons jubileumboek. Daarmee is hij voor altijd verankerd in onze geschiedenis. Niet alleen in daden, maar nu ook in woorden.