Klaas Jager ontvangt een bos bloemen en een serenade ter ere van 80 jaar lidmaatschap (sept. 2014)

Op dinsdag 1 juni 2021 werden we opgeschrikt door het overlijden van Klaas Jager, ons erelid en ‘Sikke van de Notaris’. Tijdens de crematieplechtigheid op 9 juni sprak onze voorzitter André Smit het onderstaande In Memoriam uit:

Pretoogjes

1934.

De Arbeidersmuziekvereniging ‘Olster Harmonie’ is 9 jaar oud. Koningin Wilhelmina zit stevig op de troon, in Duitsland is een man met eigenaardige ideeën begonnen met het uitschakelen van oppositie in zijn eigen partij, in Olst is de Hoogwelgeboren heer Willem Baron Bentinck van Schoonheten de burgemeester en in Nederland wonen ca. 8,3 miljoen inwoners. Op een nazomerdag in september, vlak buiten Olst, fietst een jongetje van 12 naar zijn eerste klarinetles bij Egbert Albers op Fortmond. Hij gaat leren muziek maken! Alleen die gedachte al doen zijn pretoogjes glimmen.

1945

Nederland wordt bevrijd en krabbelt op uit de puinhopen en ellende die dankzij onze Duitse buren is aangericht. Burgemeester mr. Anton Gerrit Æmile ridder van Rappard is na 2 jaar teruggekeerd op zijn post. De 20-jarige Olster Harmonie gaat weer muziek maken en heeft Jan Brunnekreef als dirigent.

Tijdens de ledenvergadering wordt een 23 jarige jongeman gekozen tot secretaris van de vereniging. Aan zijn pretoogjes is te zien dat hij trots is. In de jaren die volgen is hij gedreven. Waag het niet om kwaad te spreken over de Olster Harmonie! Samen met zijn collega’s in het bestuur, de dirigent en alle leden wordt de vereniging naar grote hoogte gestuwd.

1954

Nederland herrijst onder de rode Drees in zijn 2e kabinet. Koningin Juliana staat aan het hoofd van een land met inmiddels 10,6 miljoen inwoners. De Olster Harmonie gaat steeds voorwaarts onder de dirigent Herman Savelkoel. Dit jaar gaat de vereniging op concours in Lochem en behaalt in de ere-afdeling de 1e prijs. Promotie naar de hoogst haalbare Vaandelafdeling is een feit. In 1960 en de 3 opvolgende jaren worden er zelfs wimpels toegevoegd aan het vaandel. Een hele eer! In het orkest speelt al die jaren een klarinettist de pannen van het dak. Er wordt ook door die klarinettist en tevens secretaris keihard gewerkt aan de vereniging. Maar als het even kan, dan is het feest. Het gaat goed met de vereniging en de secretaris is tevreden, gezien zijn pretoogjes.

1980

In Olst staat Burgemeester Bosch aan het hoofd. Nederland heeft ondertussen 14,1 miljoen inwoners en 100 daarvan zijn lid van de Olster Harmonie. Tijdens het toneelstuk ‘Een gek geval in Walsertal’ speelt een groepje Tiroler muzikanten mee. Dat bevalt zo goed, dat de voormalige Edelweisskapel weer nieuw leven in wordt geblazen. De Iesseldalmuzikanten zijn daarmee een feit. In de jaren erna werden er zelfs LP’s opgenomen. De optredens waren stuk voor stuk een succes. Het enige criterium om erbij te mogen was dat je borreltje moest lusten. Voor, tijdens en na de optredens was het grote lol. Dat kon je zien aan de pretoogjes van de klarinettist.

In deze jaren waren er bij de jaarlijkse uitvoeringen van de vereniging na de pauze toneelstukjes te zien. De grote sterren daarin waren Opoe (Eef van Werven) en Opa Biggenkamp. Of het nou een repetitie was of een uitvoering, het duo had de grootste schik. Dikke pret en dikke ribben. De teksten werden naar eigen inzicht aangepast, wat tot hilarische momenten leidde. En Opa Biggenkamp was op het toneel in zijn element. Dat kon je zien aan zijn pretoogjes.

1997

Na 52 jaar zwaait de inmiddels 75-jarige secretaris af uit het bestuur. Hij gaat het iets rustiger aandoen. ‘Iets rustiger’. Want het inmiddels erelid blijft gewoon nog een paar jaar actief musiceren op zijn klarinet in het orkest. Samen met zijn maatjes is hij vrijwilliger voor het ophalen van het oud papier. Sinds 1950 al een bron van inkomsten voor zijn Olster Harmonie. Tot 2003 verscheen in het verenigingsblad ‘de Notenkraker’ stukjes van zijn hand. Geschreven in het dialect onder de titel ‘De Sikke van de Notaris’. Ook als hij stopt als klarinettist, blijft hij trouw de repetities bezoeken zolang als het zou kunnen. In de pauze verzorgt hij samen met kameraad Ab Proper voor de koffie. En na afloop aan de bar een borreltje. De oude verhalen bezorgen hem de bekende pretoogjes.

2020

Het Nederland van Koning Willem Alexander is met ca. 17,5 miljoen inwoners in de ban van de pandemie. Corona maakt het onmogelijk om op grootse wijze de oud-secretaris en erelid te huldigen voor 85 jaar lidmaatschap. Plannen daartoe worden een paar keer afgeblazen door de maatregelen, ook al stond burgemeester Ton Strien al klaar. Gelukkig kunnen de 4 leden van de OCH namens de vereniging toch nog een kleine serenade en een grote bos bloemen brengen ter ere van zijn 98e verjaardag. Zittend in het zonnetje geniet hij van deze aandacht. Ook al zien de pretoogjes het allemaal niet scherp meer, toch glinsteren ze weer als van dat jongetje van 12.

1 juni 2021

De pretoogjes waarvan we dachten dat ze het eeuwige leven hadden, zijn voorgoed dichtgegaan. Daarmee verliest de Olster Harmonie één van haar markantste leden. Een vader voor de vereniging. Een bloeiende en gezonde vereniging met veel jeugd laat hij na. En een hele geschiedenis. Daar zijn we Klaas Jager ontzettend dankbaar voor. Een prominente plek in onze geschiedenis is zijn deel.

Met een lidmaatschap van 85 jaar, heb je dubbel en dwars de gouden medaille van de KNMO, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, verdiend. Het doet ons pijn dat we niet meer in de gelegenheid zijn gesteld om met een concertje bij het Averbergen er een moment van te maken die Klaas verdiende. Nu, hier….. Alsnog de medaille, dat veel meer is dan een stukje metaal.

Klaas, bedankt voor de vereniging die je ons hebt nagelaten. Bedankt voor je inzet voor de Olster Harmonie.

André Smit

Voorzitter Muziekvereniging “Olster Harmonie”